Löysin vanhasta arkusta tyttären eka kengät,yli 20 vuoden takaa.

Siitä lähti idea vauvojen kasseihin. Mallit omasta päästä ja tarkoitus tehdä niin yksinkertaisia ja helppoja että kuka vain pystyy ne tekemään, pelkkiä ketjusilmukoita (kjs) ja kiinteitä silmukoita (ks) käyttäen.

Tässä koko setti.

Lankoina käytin vanhoja jämä lankakeriä,on jotain villasekoitetta, jotain vauvalankaa,Woolia ym.,laukuissa ja tossuissa vahvempaa pipoissa ohuempaa lankaa.

Silmukka määrät on näille langoille laskettu eli se kannattaa ottaa huomioon mikäli innostutte näitä tekemään,ohuella langalla pitää silmukoita lisätä ja paksummalla vähentää, kavennukset huomioida jne.

Kassit :

Virkkaa pohjaa varten 20 ketjusilmukkaa (kjs) + 1 kjs kääntymiseen. Tee 1 kiinteäsilmukka (ks) jokaiseen kjs lenkkiin ja lisää molemmissa päissä 1 ks = 42s

Virkkaa "ympyrää. Lisää jatkossa päissä nurkkien kohdilla 1 ks eli joka kerroksella (krs) tulee lisää 4 silmukkaa.Jatka kunnes pohja on tarpeeksi pitkä ja leveä,tässä n.19cm/10cm

 

**Tee vielä 1 krs ilman lisäyksiä ja pistä seuraavalla krs.lla koukku edellisen kerroksen silmukoihin ja virkkaa kiinteä silmukka kerroksen ympäri = tällöin reuna kääntyy ja nousee ylöspäin,tee näin koko krs.

Jatka kiinteillä silmukoilla normaalisti kunnes laukku on tarpeeksi korkea.Kun olet ripojen kohdalla tee 40 kjs ja pistä rivan pää kiinni laukun reunaan,jatka ks tekemistä laukun reunaa myöten toisen rivan kohdalle tee 40 kjs kiinnitä laukkuun ja tee vielä muutam ks laukun reunaan ja katkaise lanka. Vahvista rivat tehden kiinteitä silmukoita rivan ympärille kaksinkertaisella langalla.

Tossut :

Tee tossun pohja kuten kassissa; virkkaa 15 kjs + 1 kjs kääntymiseen. 1 ks jokaiseen kjs lenkkiin, lisää päissä (varpaat ja kantapää) 1 ks = 32 ks Virkkaa  taas koko ajan ympäri.Lisää seuraavilla kerroksilla aina päissä 2 ks. Jatka kunnes pohja tarpeeksi pitkä ja leveä,tässä pituutta 12 cm.

Pohjaosan käännös kuten kassissa**

Virkkaa reunaa kunnes olet varpaiden päällä,tässä 4 krs, jaa työ kahtia edestä ja virkkaa edestakaisin =jää nauha aukko eteen.

Virkkaa 2 krs. Kolmannella krs.lla kavenna edessä molemmin puolin aukkoa 3.s., 4.s. ja 5.s kiinteällä silmukalla yhteen niin kapenee reilusti jalkapöydän päältä. Kavenna joka toinen krs, tässä 3 kertaa. Kavenna samalla kantapään leveyden molemmin puolin 2 yhteen joka toinen krs 2 kertaa. Kavenna sivuilla 2 yhteen myös 2 kertaa. Virkkaa sitten varren korkeus ja päätä.

Pipot :

Virkkaa 69 kjs ja kiinnitä renkaaksi. Virkkaa ks ympäri n 8 cm kavenna sitten tasavälein 4 kertaa 2 ks yhteen.Tee 3 välikerrosta ja kavenna, sitten 2 välikrs ja kavenna, sitte 1 välikrs ja kavenna aina kolmas ja neljäs s yhteen kunnes jäljellä 5 s  katkaise lanka ja päätä.

Tutti :

Kierrä lanka sormen ympäri,jätä pitkä lanka "hännäksi, virkkaa lankalenkkiin 7 ks, virkkaa sitten jokaiseen silmukkaan 2 ks ja seuraavalla krs-lla 1 ks,seuraavaan 2 ks, joka toiseen siis 2 ja vielä yksi krs ilman lisäyksiä, päätä ja jätä pitkä lanka "hännäksi. Tee erivärisellä langalla 25 kjs renkaaksi, pujota se tutin kannan keskiosan reiän läpi, solmi langat yhteen.

Kieputa "häntälangat nippuun, kierrä tutin ympäri lankaa josta tutin teet ja sido nippu kasaan ompelemalla.

 

Kala :

Virkkaa 13 kjs, vaihda erivärinen lanka ja virkkaa ks kjs.iin ja päässä tee 4 kjs lenkki kiinnitä renkaaksi tee toinen samanlainen kiinnitä samaan kohti = pyrstö evä. Jatka ketjusilmukkalenkin toiselle puolelle tee 13 ks + 1kjs kääntymiseen, käänny tee 11 ks käänny, tee 9 ks käänny, hyppää yhden ks.n yli tee 6ks käänny,hyppää taas 1.n yli tee 4 ks ja päätä.

Purjelaiva :

Virkkaa valkoisella 14 kjs + 1 kjs käänny.Tee 14 ks +1 käänny,tee 12 ks hyppää 1.n yli tee 9 ks +1 käänny,tee 8 ks käänny,hyppää ekan yli tee 7 ks ja päätä.

Virkkaa laiva langalla 4 kjs ja jatka suoraan purjeen alaosan kiinni tee purjeen alaosaan 9 ks ja jatka lopussa 4 kjs.Käänny ja tee krs kiinteitä silmukoita. Käänny kavenna 1 ja 2. ks yhteen tee krs loppuun käänny kavenna 1. ja 2.ks. yhteen tee krs loppuun ja päätä.

Tytön pipoon tein kukkia,ne on tehty eri pituisilla pylväillä vaikka kai nekin ois voinut kiinteillä silmukoilla tehdä :) Kukkia päälaelle yksi,

tai vaikka koko pipo täyteen :)

Ohjeita saapi vapaasti tehdä ja jos innostutte tekemään kommenttiboxiin mulle viestiä niin tuun kurkkaamaan blogeihinne minkälaisia versioita näistä ohjeista ootte saaneet syntymään :D