Turkkilaiset kirjosukat kirjasta Uusi neulekirjasto10, vuodelta MCMLXXXVII  (oisko siis 1987) 

Kiitokset Marja-Leenalle kirjan lainaamisesta!  : )

Ohjeessa langan kohdalla lukee näin: Bergå, kaksisäikeinen villalanka tai jokin muu annettua tiheyttä vastaava lanka, esim Rondo Marimba tai Pirta Purppuri...juu ei ollut mulla sellaista lankaa ja valitse nyt sitten vastaava lanka kun ei tiheyttä ollut muistettu painaa kirjaan ollenkaan! No, hiukan se aiheutti ylimääräistä päänvaivaa vaan tein sukat sitten Novitan punaisesta Nallesta ja puikoilla 2. (ohje oli 37/38 ja mullehan pitää olla 35) Ohjeen muut värit hylkäsin ja valitsin kuviointiin ne värit mitä kaapissa sattui olemaan.

Sukat oli kyllä tosi kummalliset ja otin paljon kuvankin, että minä toivottavasti muistan  miten kaamea homma näissä sukissa oli ja montako kertaa  ne lensi välillä nurkkaankin päätöksellä, että antaa olla ja, että voiko olla enää omituisempaa tapaa tehdä sukkia..tuskinpa tämmösiä sukkia enää tulee tehtyä -no kyllä nyt jo naurattaakin   :D

Ensin siis kudottiin sukan varsi kuvioineen. Jokainen kuvio neulottiin omasta lankakerästään, joten pitkiä langan juoksuja ei tullut, mutta olihan ne kerät sitten jatkuvasti tosi solmussa keskenään!

Sukassa on 23 kukkaa, kukkia tuli siis tehtyä yhteensä 46 kpl eli ainakin kuvion oppi tuossa jo ulkoa ;) 

Varren jälkeen osa silmukoista apulangalle ja jatkettiin tekemällä sukan päälliosa. Sitten kudottiin erikseen pohjaosa, sekin kirjoneuletta kahdella värillä-tuli tosi tiivis eikä taatusti kulu aivan heti puhki : )

Pohja liitettiin virkkaamalla kiinteillä silmukoilla sukan päälliosaan kiinni. (kirjassa sekin virkattiin eri värisellä langalla, niin minäkin ensin, vaan ei näyttänyt hyvältä ja vaihdoin punaiseen)

Sitte apulangalta silmukat puikoille ja lisää poimittiin pohjaosasta mukaan ja tekemään kantapäätä ja siihenkin piti tehdä neljällä värillä kuvioita..

 

Ensin koristeellisempi kuvio ja sitten väreillä vuorotellen ensin oikea krs, sitte nurja krs, jolla tein myös kavennukset ja taas oikea krs, sitten värin vaihto ja taas nuo kolme kerrosta jne.

Kaunis pohja, mutta minusta sitä oli kyllä ihan kamala tehdä..

Kantapään jälkeen virkattiin vielä nirkkoreuna sukan varsiin.

Kukkien välissä oleviin pieniin sinisiin neliöihin olis pitänyt jälkikäteen vielä kirjailla valkoista ja vaaleanpunaista päälle, mutta kokeilun jälkeen totesin, että suttuiselta näyttää ja purkasin ne osat pois ja jätin pelkät siniset jäljelle. (alkuperäisessä mallissa ne sopii kun kukat on yksvärisiä vaan mulla kun on pätkävärjättyä niin tuli liika sekaisen näköistä) 

Ja niinhän sitä sanotaan, että lopussa se kiitos seisoo-kauniit Turkkilaiset sukat on nyt viimeinkin valmiina ja nehän näyttää tosi hyvältä  : )